VARPELIEČIAI ,,LINO MŪKOJE“

    Rugsėjo 14 d. Panemunėlio geležinkelio stoties kaimo bendruomenė pakvietė Rokiškio lopšelio-darželio ,,Varpelis“ bendruomenę į rudens šventę ,,Lino mūka“. Šiais metais ji vyko gražioje, autentiškoje Nagurkų sodyboje, Jurkupių kaime. Šventėje buvo parodyta muzikinė-floristinė kompozicija ,,Linas rengia, linas puošia“. Muzikai skambant, buvo pristatytas stilizuotas lino drabužis, puoštas džiovintais augalais, kurį demonstravo priešmokyklinio ugdymo ,,Pelėdžiukų“ grupės vaikai ir darželio pedagogai. Visi liko sužavėti ir nustebinti vaikų sceniniu laisvumu, pedagogų išradingumu, kūrybiškumu.

    Šventės metu visi turėjome galimybę nukeliauti į praeitį. Mažame linų laukelyje stebėti lauko darbus- linų rovimą, pėdų rišimą, statymą ir suvežimą į klojimą. Sodybos kiemelyje moterys  demonstravo tradicinius lino darbus - linų kūlimą, brukimą, šukavimą, verpimą, audimą, o vyrai - ir virvės pynimą. Visus darbus lydėjo liaudies dainos atliekamos įvairių kolektyvų, o juos išbandyti galėjo kas tik norėjo...

    Tikimės, kad šiame renginyje vaikai praturtino žinias apie ilgą lino kelią, jo tradicijas, papročius, pasisvečiavo, pabendravo gražioje etnografinėje sodyboje. Gardžios košės, bulvinių blynų prisivalgę, ruginės duonos su sėmenų aliejumi paragavę, visi į namus grįžome  su  maloniais įspūdžiais,  gera nuotaika ir linų puokštele rankose.