BENDRUOMENĖS PROJEKTAS ,,GURGU GURGU Į KAZIUKO TURGŲ“

   
Vasario 27 – kovo 13 dienomis lopšelyje-darželyje ,,Varpelis“ buvo vykdomas bendruomenės projektas ,,Gurgu gurgu į Kaziuko turgų“. Projekto tikslas – supažindinti vaikus su Kaziuko mugės papročiais, tradicijomis, bei skatinti bendruomenės kūrybiškumą, socialinį kultūrinį bendradarbiavimą dalyvaujant rajoninėje Kaziuko šventėje. Šiai šventei bendruomenė ruošėsi iš anksto. Dvi savaites darželio grupės virto įvairių  amatų dirbtuvėlėmis. Jose  vaikai kartu su auklėtojomis kūrė, gamino įvairius darbelius: servetėles, atvirutes, paveikslėlius, rūšiavo vaistažoles, gamino ,,Kaziuko arbatą“, įvairiais raštais puošė padėklus - servetėles, kvilingo technika margino margučius. Priešmokyklinukai   kūrė reklaminius šūkius-plakatus: ,,Paragausi – neapsigausi“, ,,Mums pinigėlis – jums darbelis“, kuriais nutarė papuošti  prekyvietę. Vaikus darželyje aplankė Kazys su Kaziene, kurie papasakojo apie Kaziuko mugės papročius, amatus, kvietė dainuoti liaudiškas dainas, šokti, eiti ratelius, žaisti žaidimus. Visi džiaugėsi  pavasario švente.
    Į kūrybinį procesą aktyviai įsitraukė ir tėveliai. Vieni dalyvavo ,,Molio dirbtuvėlėse“. Kartu su savo vaikais lipdė ir dekoravo  paukštelius, kiaušinius, lėkšteles, vazas, varpelius, gėles, karolius, apyrankes,  švilpynes. Kitose dirbtuvėlėse  mamos  nėrė vaikiškas rankines ir jas puošė, iš suktų popieriaus juostelių pynė krepšelius, vaikai juos spalvino, kartu su vaiku mielai kūrė paveikslėlius iš sagų. Džiugu, kad mamytės rodė iniciatyvą tiek namuose, tiek darželyje kartu su vaikais kepdamos, puošdamos ir pakuodamos įvairius saldumynus. Ruošiantis šventinei prekybai atsiskleidė tėvelių, auklėtojų kūrybiškumas, iniciatyvumas. Priešmokyklinio amžiaus vaikai kalbėjosi apie pagamintas prekes, gamybos procesą, pardavimo kainas. Taip buvo ugdomi verslumo pradmenys.
    Įstaigos darbuotojai neliko abejingi ir mielai prisidėjo prie įvairaus prekių asortimento papildymo. Darželio siuvėja pasiuvo daug gražių lininių maišelių, servetėlių, žaisliukų–atšvaitų, papuošė užrašų knygutes. Darbininkas pagamino mažų, medinių, dekoratyvinių  inkilėlių. Virėjos iškepė gardų pyragą. Kiti  darbuotojai dalyvavo molio dirbtuvėlėse, kuriant įvairius molio dirbinius. Prekių buvo pagaminta daug. Parduoti ir pirkti tikrai buvo ką.
   
Didysis Kaziuko mugės šurmulys vyko kovo 13 dieną miesto Nepriklausomybės aikštėje, kurioje buvo pakviestos dalyvauti ir  rajono švietimo įstaigos. Gražus, tarsi užsakytas oras, sukvietė didelį būrį dalyvių, pirkėjų, smalsuolių.
   
Darželio mažieji ir didieji liaudiškos muzikos atlikėjai koncertavo didžiojoje scenoje. Prasidėjus pardavimui, mugė užvirė it didžiulis skruzdėlynas. Kiekvienas skubėjo įsigyti sau ir savo artimiesiems lauktuvių. Kas pirko už eurą, už du, kas už šypseną. Baigiantis mugei pasidžiaugta gera prekyba, suskaičiuotas pelnas, kuris pasirodo buvo nemažas. Niekas namo iš mugės negrįžo tuščiomis. Manome, kad ši spalvinga mugė visiems paliko gerą įspūdį, džiugią nuotaiką, o įsigyti darbai papuošė ne vienus namus.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=I5IFn3Grmgs&feature=