VIENĄ KARTĄ JUODUPĖJE...

    Ar jūs žinote, kaip senovinių būdu kepami tradiciniai lietuviški baravykai? Nežinote? Tai paklauskite Etno būrelio, kapelos „Mažieji muzikantai“ ar „Kiškučių“ grupės vaikų, kurie lapkričio 20 d. su vadovėmis (J. Raugienė, I. Šablinskienė) ir lapkričio 22 d. su auklėtojomis (D. Šarkauskienė, L. Lašienė) buvo nuvykę į L. Sadauskienės IĮ „Šakočių ir baravykų namus“ Juodupėje. Etno būrelis ir kapela „Mažieji muzikantai“ edukacinę programą gavo dovanų už dalyvavimą su koncertine programa tradicinėje rajono žemdirbių šventėje 2017 m.
    Pirmiausia vaikus pasitiko ypatingas kvapas, sklindantis pro atvirus kepyklos langus: taip kvepia cukrus, sviestas, cinamonas, gvazdikėliai ir kepami šakočiai. Tada tetos, vedančios edukacinę programą, papasakojo vaikams kaip užminkoma grybų tešla ir parodė kaip padaryti grybo kotą ir kepurę, kurie kepami atskirai ir tik paskui, naudojant kiaušinio baltymą, suklijuojami.Štai tada ir prasidėjo darbas: visi vaikai gavo po penkis grybus, nardino juos į baltojo ir juodojo šokolado glajų, dekoravo cukrinėmis gėlėmis. Kol džiūvo grybų glajus, mažieji kepėjai vaišinosi sultimis ir sausainiais, žiūrėjo filmą apie kepyklos susikūrimo kelią.
    Laikas, praleistas draugiškoje aplinkoje, prabėgo akimirksniu. Namo vaikai išsivežė lauktuves dėžutėse ir saldų šokolado kvapą.

Nuotraukos D. Šarkauskienės, I. Šablinskienės